Winst per aandeel | Wat is de winst per aandeel? | Beleggingswiki (2024)

De winst per aandeel is de nettowinst van een bedrijf gedeeld door het aantal uitstaande aandelen. De winst ver aandeel wordt gebruikt om de actuele prestaties van een bedrijf te vergelijken met de prestaties uit het verleden.

Wat kunnen beleggers met de winst per aandeel?

De winst per aandeel geeft beleggers inzicht in de resultaten van een bedrijf in verhouding met het aantal aandelen. De winst per aandeel geeft dan ook een indicatie van hoeveel dividend er per aandeel uitgekeerd kan worden. Als je de winst per aandeel weet, dan kan je ook de koers-winstverhouding berekenen. Dit doe je door de huidige waarde van het aandeel te delen door de winst per aandeel.

Hoe bereken ik zelf de winst per aandeel?

De winst per aandeel zelf berekenen is vrij simpel. Je deelt de nettowinst van een bedrijf door het aantal uitstaande aandelen. De uitkomst van die som is de winst per aandeel.

Een voorbeeld: Bedrijf X maakt over een bepaald jaar €10 miljoen winst. In datzelfde jaar had het bedrijf 5 miljoen aandelen uitstaan. De winst per aandeel is dan 10.000.000 / 5.000.000 = €2.

Winst per aandeel | Wat is de winst per aandeel? | Beleggingswiki (2024)

FAQs

Winst per aandeel | Wat is de winst per aandeel? | Beleggingswiki? ›

Wat is winst per aandeel (WPA)?

Wat betekent winst per aandeel? ›

Winst per aandeel (EPS) is een maatstaf voor de winstgevendheid van een bedrijf, berekend door het kwartaal- of jaarinkomen (minus dividenden) te delen door het aantal uitstaande aandelen . Hoe hoger de EPS van een bedrijf, hoe groter de winst en waarde die door investeerders wordt waargenomen.

Hoe noem je winst uit aandelen? ›

De winst die een onderneming uitkeert aan de aandeelhouders heet dividend. Vaak wordt er één keer per jaar dividend uitgekeerd. Dividend kan in geld (cash dividend) worden uitgekeerd of in de vorm van aandelen (stock dividend).

Wat is een goede winst per aandeel voor een aandeel? ›

Er bestaat geen definitie van een “goede” of “slechte” EPS-waarde . Maar als alle overige factoren gelijk blijven, geldt: hoe hoger de winst per aandeel van een bedrijf, hoe beter. Het tegenovergestelde geldt voor de koers-winstverhouding (K/W) van een bedrijf. In de meeste gevallen geldt: hoe lager de koers-winstverhouding van een bedrijf, hoe beter.

Hoe wordt de winst per gewoon aandeel berekend? ›

Winst per aandeel is het deel van het inkomen van een bedrijf dat beschikbaar is voor aandeelhouders en is toegewezen aan elk uitstaand aandeel gewoon aandeel. EPS is gelijk aan het verschil tussen netto-inkomen en preferente dividenden, gedeeld door het gemiddelde aantal uitstaande gewone aandelen .

Wat zegt de winst per aandeel? ›

Wat is winst per aandeel (WPA)?

Aan de hand van de WPA is vast te stellen hoeveel elk uitstaand aandeel van een bedrijf waard is. Op beurzen kan de omvang van de winst die door bedrijven wordt gemaakt en het aantal genoteerde aandelen variëren. De WPA is een manier om iedere firma afzonderlijk te evalueren.

Hoe bereken je de winst per aandeel? ›

In theorie is het berekenen van de winst per aandeel eenvoudig. Hiervoor wordt de volgende formule wordt gebruikt: ❓ WPA = nettowinst / aantal uitstaande aandelen, in elk geval verwijzend naar dezelfde periode.

Wat is het verschil tussen Roe en EPS? ›

Winst per aandeel (EPS) wordt beschouwd als een analytisch hulpmiddel dat het niveau van winstgevendheid van het bedrijf gebruikt. Return on Equity (ROE) is een winstgevendheidsratio die wordt gebruikt om het niveau van rendement van het bedrijf te meten of de effectiviteit van het bedrijf bij het genereren van winsten die de rechten zijn van kapitaaleigenaren.

Wat is een goede EPS? ›

De Lambda-waarde van EPS

Een lagere lambda-waarde geeft aan dat de warmte niet goed geleid, en er dus minder warmte verloren gaat. Met andere woorden: hoe lager de waarde, hoe beter de isolatiewaarde. EPS heeft goede thermische isolerende eigenschappen met een gemiddelde lambda-waarde tussen 0,030 en 0,040 W/mK.

Hoe EPS in aandelen lezen? ›

De winst per aandeel (EPS) is de nettowinst (of winst) van een bedrijf gedeeld door het aantal uitstaande gewone aandelen . EPS laat zien hoeveel een bedrijf voor elk aandeel verdient, waarbij een hogere EPS aangeeft dat het aandeel een hogere waarde heeft in vergelijking met andere in zijn sector.

Hoe bereken je de basiswinst per aandeel? ›

Deel de nettowinst door het aantal uitstaande aandelen

Om de basiswinst per aandeel te bepalen, deelt u het totale jaarlijkse netto-inkomen van het afgelopen jaar door het totale aantal uitstaande aandelen . Uitstaande aandelen zijn aandelen die een bedrijf al aan investeerders heeft gegeven.

Hoe bereken ik EPS in Excel? ›

Nadat u de benodigde gegevens hebt verzameld, voert u het netto-inkomen, preferente dividenden en het aantal uitstaande gewone aandelen in drie aangrenzende cellen in, bijvoorbeeld B3 tot en met B5. Voer in cel B6 de formule "=B3-B4" in om preferente dividenden van het netto-inkomen af ​​te trekken. Voer in cel B7 de formule "=B6/B5" in om de EPS-ratio weer te geven.

Wie beslist over EPS? ›

De winst per aandeel (EPS) wordt bepaald door de nettowinst die beschikbaar is voor de aandeelhouders te delen door het gemiddelde aantal uitstaande aandelen . De winst per aandeel-formule wordt gebruikt om het vermogen van een bedrijf te bepalen om winst te genereren voor zijn aandeelhouders.

Wat betekent verwaterde winst per aandeel? ›

Verwaterde winst per aandeel, diluted earning per share in Engels, houdt rekening met de mogelijke toekomstige verwatering van het aantal uitstaande aandelen. Dit kan bijvoorbeeld komen door het uitoefenen van reeds uitgegeven opties. Deze opties worden in de toekomst aandelen, maar zijn het op dit moment nog niet.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Stevie Stamm

Last Updated:

Views: 6327

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Stevie Stamm

Birthday: 1996-06-22

Address: Apt. 419 4200 Sipes Estate, East Delmerview, WY 05617

Phone: +342332224300

Job: Future Advertising Analyst

Hobby: Leather crafting, Puzzles, Leather crafting, scrapbook, Urban exploration, Cabaret, Skateboarding

Introduction: My name is Stevie Stamm, I am a colorful, sparkling, splendid, vast, open, hilarious, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.