Senarai Lokasi Mesin Kiosk KWSP 2024 (2024)

Kiosk KWSP (Kumpulan Wang Simpanan Pekerja) merupakan satu kemudahan yang disediakan oleh KWSP untuk memudahkan ahli-ahlinya menjalankan transaksi berkaitan akaun ahli seperti semakan baki akaun dan kemaskini maklumat peribadi.

Kiosk-kiosk ini, yang juga dipanggil mesin Self Service Terminal (SST), terletak di pelbagai lokasi strategik di seluruh Malaysia untuk membolehkan ahli KWSP mengakses perkhidmatan dengan lebih mudah dan pantas.

Lokasi Mesin Kiosk Self-Service Terminal (SST) KWSP

Lokasi Mesin Kiosk Layan Diri di Cawangan KWSP

Mesin Self Service Terminal (SST) di seluruh Malaysia terletak di pelbagai negeri dengan cawangan dan waktu operasi yang berbeza-beza. Berikut ialah senarai cawangan KWSP yang mempunyai mesin kiosk layan diri:

Johor

Di Johor, terdapat cawangan KWSP yang mempunyai mesin Self Service Terminal di Batu Pahat, Johor Bahru, Kluang, Kulai, Mersing, Muar, Pasir Gudang, dan Segamat. Waktu operasi adalah seperti berikut:

 • Batu Pahat, Kluang, Kulai, Mersing, Muar, dan Segamat: Ahad hingga Khamis, 8.30 pagi hingga 4.30 petang.
 • Johor Bahru dan Pasir Gudang: Setiap hari, 8.00 pagi hingga 8.00 malam kecuali pada hari cuti umum atau semasa penyenggaraan berjadual​.

Kedah

Di Kedah, cawangan KWSP yang ada mesin kiosk terletak di Alor Setar, Kulim, Langkawi, dan Sungai Petani. Kesemua cawangan ini beroperasi dari Ahad hingga Khamis, 8.30 pagi hingga 4.30 petang

Kelantan

Di Kelantan, terdapat beberapa cawangan KWSP yang mempunyai mesin Self Service Terminal (SST) terletak di Kota Bharu, Tanah Merah, dan Kuala Krai. Waktu operasi bagi semua cawangan ini adalah dari Ahad hingga Khamis, bermula pada pukul 8.30 pagi hingga 4.30 petang.

Melaka

Melaka mempunyai cawangan KWSP dengan kiosk di Alor Gajah, Bandar Melaka, dan Jasin. Waktu operasi adalah seperti berikut:

 • Alor Gajah dan Jasin: Isnin hingga Jumaat, 8.30 pagi hingga 4.30 petang.
 • Bandar Melaka: Setiap hari, 8.00 pagi hingga 8.00 malam kecuali pada hari cuti umum atau semasa penyenggaraan berjadual​​.

Negeri Sembilan

Di Negeri Sembilan, cawangan KWSP yang ada Self Service Terminal (SST) terdapat di Bahau, Nilai, dan Seremban. Waktu operasi adalah seperti berikut:

 • Bahau dan Nilai: Isnin hingga Jumaat, 8.30 pagi hingga 4.30 petang.
 • Seremban: Setiap hari, 8.00 pagi hingga 8.00 malam kecuali pada hari cuti umum atau semasa penyenggaraan berjadual​​.

Pahang

Di negeri Pahang, terdapat cawangan KWSP dengan mesin kios di Jerantut, Kuantan, Pekan, Raub, dan Temerloh. Kebanyakan cawangan ini beroperasi dari Isnin hingga Jumaat pada jam 8.30 pagi hingga 4.30 petang.

Cawangan di Kuantan beroperasi setiap hari dari jam 8.00 pagi hingga 8.00 malam kecuali pada hari cuti umum atau semasa penyenggaraan berjadual​​.

Perak

Di Perak, branch KWSP ada di Ipoh, Kuala Kangsar, Manjung, Parit Buntar, Taiping, dan Teluk Intan. Waktu operasi standard mesin kiosk KWSP adalah dari Isnin hingga Jumaat, 8.30 pagi hingga 4.30 petang.

Cawangan Ipoh mempunyai waktu operasi setiap hari dari 8.00 pagi hingga 8.00 malam kecuali hari cuti umum atau penyenggaraan berjadual​​.

Perlis

Perlis mempunyai satu cawangan di Kangar dengan kehadiran Self Service Terminal (SST), yang beroperasi dari Isnin hingga Jumaat, 8.30 pagi hingga 4.30 petang​​.

Pulau Pinang

Di Pulau Pinang, cawangan KWSP yang ada mesin kiosk terletak di Bayan Baru, Georgetown, dan Seberang Jaya. Bayan Baru beroperasi dari Isnin hingga Jumaat, 8.30 pagi hingga 4.30 petang.

Georgetown dan Seberang Jaya beroperasi setiap hari dari 8.00 pagi hingga 8.00 malam kecuali hari cuti umum atau semasa penyenggaraan berjadual​​.

Sabah

Sabah mempunyai cawangan-cawangan KWSP di Beaufort, Keningau, Kota Kinabalu, Kota Marudu, Kudat, Lahad Datu, Sandakan, dan Tawau. Waktu operasi mesin kiosk adalah mengikut waktu operasi cawangan, iaitu dari Isnin hingga Jumaat, 8.30 pagi hingga 4.30 petang.

Kota Kinabalu beroperasi setiap hari dari 8.00 pagi hingga 8.00 malam kecuali hari cuti umum atau semasa penyenggaraan berjadual​​.

Sarawak

Sarawak mempunyai cawangan KWSP di Sarikei, Kuching, Limbang, Sri Aman, Bintulu, Sibu, dan Miri.

Semua cawangan termasuk mesin kiosk beroperasi dari Isnin hingga Jumaat, 8.30 pagi hingga 4.30 petang.

Cawangan Kuching yang beroperasi setiap hari dari 8.00 pagi hingga 8.00 malam kecuali hari cuti umum atau semasa penyenggaraan berjadual​​.

Selangor

Cawangan KWSP di Selangor terletak di Gombak, Puchong, Shah Alam, Petaling Jaya, Kuala Selangor, Klang, Kwasa Damansara, Rawang, dan Kajang. Kebanyakan cawangan ini yang mempunyai mesin Self Service Terminal (SST) beroperasi dari Isnin hingga Jumaat, 8.30 pagi hingga 4.30 petang.

Cawangan Kwasa Damansara dan EPF Learning Campus beroperasi setiap hari dari 8.00 pagi hingga 8.00 malam kecuali hari cuti umum atau semasa penyenggaraan berjadual​​.

Terengganu

Di Terengganu, cawangan KWSP berada di Kuala Terengganu, Dungun, Jerteh, dan Kemaman. Waktu operasi mesin kios KWSP adalah dari Ahad hingga Khamis, 8.30 pagi hingga 4.30 petang. Kuala Terengganu beroperasi setiap hari dari 8.00 pagi hingga 8.00 malam kecuali hari cuti umum atau semasa penyenggaraan berjadual​​.

Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

KWSP Kuala Lumpur mempunyai cawangan di Bangunan KWSP Jalan Raja Laut, Wangsa Maju, Seri Petaling, dan Kepong. Waktu operasi Self Service Terminal (SST) adalah dari Isnin hingga Jumaat, 8.30 pagi hingga 4.30 petang kecuali

Bangunan KWSP Jalan Raja Laut yang beroperasi setiap hari dari 8.00 pagi hingga 8.00 malam kecuali hari cuti umum atau semasa penyenggaraan berjadual​​.

Wilayah Persekutuan Labuan

Labuan mempunyai satu cawangan dengan mesin kiosk KWSP yang beroperasi dari Isnin hingga Jumaat, 8.30 pagi hingga 4.30 petang​​.

Berapa Jumlah Kiosk di Cawangan KWSP?

Merujuk kepada dokumen rasmi KWSP bertajuk LOKASI MESIN SELF SERVICE TERMINAL (SST) & WAKTU OPERASI yang dikemaskini pada 8 April 2024, terdapat lebih daripada 70 cawangan yang mempunyai kiosk layan diri KWSP.

Jumlah sebenar mesin kiosk KWSP dijangka lebih tinggi kerana ada cawangan yang mempunyai lebih daripada 1 mesin Self Service Terminal (SST). Mesin layan diri ni beroperasi di seluruh negara, merangkumi semua negeri dan wilayah persekutuan.

Berikut adalah senarai bilangan cawangan yang mempunyai mesin kiosk Self Service Terminal (SST) mengikut negeri dan wilayah:

NegeriJumlah Cawangan
Johor9
Kedah4
Kelantan3
Melaka3
Negeri Sembilan3
Pahang5
Perak6
Perlis1
Pulau Pinang3
Sabah8
Sarawak7
Selangor9
Terengganu4
Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur4
Wilayah Persekutuan Labuan1

KWSP menyenaraikan dengan terperinci lokasi-lokasi kiosk di seluruh negara yang boleh digunakan oleh pencarum untuk mengakses perkhidmatan KWSP secara layan diri.

Kiosk-kiosk ini membolehkan pengguna untuk melakukan pelbagai urusan seperti semakan baki akaun, mencetak penyata, dan lain-lain perkhidmatan tanpa perlu beratur di kaunter.

Di Mana Lokasi Kiosk KWSP 24 Jam?

Tiada mesin kiosk KWSP yang beroperasi 24 jam. Semua mesin layan diri Self Service Terminal (SST) KWSP tertakluk kepada waktu operasi yang ditetapkan oleh KWSP dan lokasi di mana kiosk tersebut berada.

Waktu operasi kiosk KWSP lazimnya mengikut waktu bekerja standard, iaitu dari jam 8:00 pagi hingga 4:30 petang, Isnin hingga Jumaat, kecuali cuti umum. Walau bagaimanapun, waktu operasi mungkin berbeza sedikit mengikut lokasi dan jenis premis di mana kiosk itu ditempatkan.

Sebagai contoh, kiosk KWSP yang terletak di cawangan KWSP akan mengikut waktu operasi cawangan tersebut. Mesin kiosk yang berada di pusat membeli-belah atau UTC mungkin mempunyai waktu operasi yang sedikit berbeza berdasarkan waktu pembukaan premis berkenaan.

Sila semak waktu operasi kiosk tersebut terlebih dahulu sebelum mengunjunig lokasi tersebut. Ini akan membantu anda merancang lawatan anda dengan lebih baik dan mengelakkan sebarang kesulitan yang mungkin timbul sekiranya kiosk tersebut ditutup atau tidak beroperasi apabila anda tiba.

Bilakah Waktu Operasi Kiosk Layan Diri KWSP di Seluruh Malaysia?

Waktu operasi Mesin Self Service Terminal (SST) KWSP di seluruh Malaysia adalah berbeza mengikut lokasi dan negeri. Secara umum, waktu operasi adalah seperti berikut:

Johor, Kedah, Kelantan, dan Terengganu

 • Ahad hingga Khamis: 8.30 pagi hingga 4.30 petang.
 • Jumaat dan Sabtu (Johor Bahru dan Pasir Gudang): 8.00 pagi hingga 8.00 malam.

Melaka, Negeri Sembilan, Pahang, Perak, Perlis, Pulau Pinang, Sabah, Sarawak, Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, dan Wilayah Persekutuan Labuan

 • Isnin hingga Jumaat: 8.30 pagi hingga 4.30 petang.
 • Beberapa cawangan terpilih (seperti di ibu negeri dan pusat bandar utama) beroperasi setiap hari dari 8.00 pagi hingga 8.00 malam.

Waktu operasi ini memastikan bahawa ahli KWSP dapat mengakses perkhidmatan dengan fleksibel dan sesuai dengan jadual harian mereka .

Apa Maksud Layan Diri (Self-Service) bagi Kiosk KWSP?

Dalam konteks kiosk KWSP, “layan diri” merujuk kepada perkhidmatan yang membolehkan ahli KWSP melakukan pelbagai urusan secara sendirian tanpa perlu bantuan kakitangan KWSP.

Kiosk ini menyediakan kemudahan untuk ahli mengaktifkan TAC (Transaction Authorization Code), menukar nombor telefon, mendaftar dan mengaktifkan i-Akaun, mencetak penyata, dan menyemak baki akaun dengan hanya menggunakan MyKad dan cap jari.

Konsep ini memudahkan ahli KWSP mengurus akaun mereka dengan lebih cepat dan efisien, mengurangkan masa menunggu dan keperluan untuk membuat temujanji di cawangan KWSP.

Senarai Lokasi Mesin Kiosk KWSP 2024 (1)

Adakah Mesin Layan Diri KWSP Terdapat di UTC (Urban Transformation Centres)?

Ya, mesin kiosk KWSP terdapat di Urban Transformation Centres (UTC) di seluruh Malaysia. Contohnya, di UTC Johor yang terletak di Galleria @ Kotaraya, Jalan Trus, Johor Bahru, terdapat perkhidmatan mesin kiosk KWSP.

Begitu juga di UTC Melaka yang terletak di Jalan Hang Tuah, Melaka, dan UTC Selangor di Anggerik Mall, Seksyen 14, Shah Alam.

Lokasi-lokasi ini menyediakan pelbagai perkhidmatan kerajaan di bawah satu bumbung, termasuk perkhidmatan KWSP yang memudahkan pengguna untuk mengakses perkhidmatan dengan lebih cepat dan efisien.

Sila rujuk senarai penuh UTC, yang juga dikenali dengan nama Pusat Transformasi Bandar, di sini.

Adakah Kiosk KWSP Terdapat di Bank-bank di Malaysia?

Ya, mesin kiosk KWSP terdapat di beberapa bank di seluruh Malaysia.

Kiosk Pintar KWSP diperkenalkan oleh Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dengan kerjasama pelbagai institusi kewangan dan syarikat terkemuka di Malaysia. Matlamat utama penyediaan kiosk ini adalah untuk memudahkan ahli KWSP menguruskan akaun simpanan persaraan mereka secara luar talian (offline).

Antara rakan kerjasama yang terlibat dalam menyediakan Kiosk Pintar KWSP ini termasuklah bank-bank terkemuka seperti Public Bank, CIMB, Ambank, RHB, Citibank, UOB, HSBC, Maybank, Hong Leong Bank, OCBC, dan Standard Chartered.

Selain itu, institusi kewangan dan syarikat lain seperti Malaysia Building Society Berhad, Courts, Institut Jantung Negara (IJN), Permodalan Nasional Berhad (PNB), dan AEON Credit turut bekerjasama dalam menyediakan kemudahan ini kepada ahli KWSP.

Selain itu, kiosk KWSP juga boleh ditemui di lokasi strategik lain seperti stesen-stesen bas, stesen transit aliran ringan (LRT), stesen keretapi, pusat membeli-belah, pusat komuniti dan bangunan-bangunan kerajaan untuk kemudahan pengguna melakukan urusan KWSP tanpa perlu ke cawangan KWSP.

Apakah Perkhidmatan Utama Kiosk Pintar KWSP?

Melalui kiosk ini, dua perkhidmatan utama ditawarkan iaitu mencetak penyata akaun KWSP dan pendaftaran i-Akaun. Dengan hanya beberapa langkah mudah, ahli KWSP boleh mendapatkan penyata akaun terkini mereka secara fizikal melalui kiosk ini.

Bagi ahli yang belum mempunyai i-Akaun, mereka boleh mendaftarnya melalui kiosk ini dengan mudah. i-Akaun membolehkan ahli KWSP mengakses pelbagai perkhidmatan dalam talian seperti semakan baki akaun, kemaskini maklumat peribadi, permohonan pengeluaran, dan pelbagai transaksi lain secara digital.

Maybank

Mesin kiosk KWSP terdapat di beberapa cawangan Maybank di seluruh Malaysia. Kiosk ini ditempatkan di lokasi strategik untuk memudahkan pengguna melakukan urusan KWSP tanpa perlu ke cawangan KWSP.

Untuk mendapatkan senarai penuh lokasi mesin kiosk KWSP di cawangan Maybank, anda boleh melayari laman Locate Us di web rasmi Maybank.

CIMB Bank

Mesin kiosk KWSP telah ditempatkan di beberapa cawangan CIMB di seluruh Malaysia untuk memberikan kemudahan tambahan kepada ahli KWSP. Dengan adanya mesin kiosk ini di cawangan CIMB, ahli KWSP dapat melakukan pelbagai urusan dengan mudah dan efisien.

Penempatan mesin kiosk KWSP di cawangan CIMB bertujuan untuk meningkatkan capain dan kemudahan bagi pelanggan yang sering melakukan urusan perbankan di CIMB. Ini membolehkan ahli KWSP menjalankan urusan penting mereka di lokasi yang sering mereka kunjungi, tanpa perlu ke cawangan KWSP yang mungkin lebih jauh atau sibuk.

Untuk mengetahui lokasi mesin kiosk KWSP di cawangan CIMB yang terdekat, anda boleh layari Locate Us – Branches di laman web CIMB.

Kewujudan kiosk KWSP di pelbagai lokasi selain cawangan KWSP ini bertujuan untuk meningkatkan kebolehcapaian perkhidmatan KWSP kepada ahli-ahlinya. Menurut Laporan Tahunan KWSP 2020, sebanyak 14.9 juta transaksi telah dijalankan melalui kiosk KWSP pada tahun tersebut, menunjukkan kepentingan kemudahan ini dalam memenuhi keperluan ahli KWSP.

RHB Bank

Syarikat perbankan RHB telah mengumumkan penamatan perkhidmatan Kiosk KWSP di semua cawangan RHB dan Pusat/Hab Jualan miliknya bermula dari 1 Januari 2022. Notis penting ini telah dikeluarkan bagi memaklumkan para pelanggan mereka mengenai perubahan ini.

Menurut notis tersebut, pelanggan yang ingin membuat pendaftaran i-Akaun KWSP selepas tarikh tersebut dinasihatkan untuk mengunjungi mana-mana cawangan KWSP yang berdekatan. RHB turut memohon maaf atas sebarang kesulitan yang mungkin timbul daripada penamatan perkhidmatan ini.

Pihak RHB menyatakan penghargaan mereka terhadap kerjasama para pelanggan dalam perkara ini. Mereka juga mengucapkan terima kasih atas sokongan berterusan pelanggan terhadap perkhidmatan yang ditawarkan.

Untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut mengenai lokasi spesifik RHB atas urusan lain, anda boleh merujuk laman web rasmi Locate Us – ATM, Branch, CDM di RHB.

Adakah Transaksi di Kiosk KWSP Selamat?

Ya, transaksi yang dilakukan di kiosk KWSP adalah selamat. Dari segi keselamatan, kiosk KWSP dilengkapi dengan ciri-ciri keselamatan seperti kamera pengawasan dan sistem pengesahan identiti untuk memastikan keselamatan transaksi dan data peribadi ahli.

KWSP juga menjalankan penyelenggaraan berkala pada kiosk-kiosk ini untuk memastikan ia sentiasa berfungsi dengan baik dan bebas daripada sebarang kerosakan atau masalah teknikal.

Apakah Cabaran KWSP dalam Menyediakan Mesin Kiosk Ini?

Ada beberapa cabaran yang dihadapi oleh KWSP dalam menyediakan perkhidmatan kiosk ini. Antaranya ialah kos penyelenggaraan yang tinggi, terutamanya bagi kiosk-kiosk yang terletak di lokasi terpencil atau kurang sibuk. Selain itu, isu vandalisme dan kecurian juga menjadi kebimbangan, di mana sesetengah kiosk telah dirosakkan atau dicuri komponennya.

Untuk mengatasi cabaran-cabaran ini, KWSP telah melaksanakan beberapa langkah, seperti pemasangan sistem keselamatan yang lebih canggih, pemantauan CCTV 24 jam, dan kerjasama dengan pihak berkuasa tempatan untuk meningkatkan rondaan keselamatan di kawasan sekitar kiosk.

KWSP juga telah memperkenalkan perkhidmatan dalam talian dan aplikasi mudah alih untuk memberikan lebih banyak pilihan kepada ahli-ahlinya dalam mengakses perkhidmatan KWSP.

Adakah Pencarum Berpuas Hati dengan Kiosk KWSP?

Ya, ahli-ahli KWSP boleh dikatakan berpuas hati dengan penggunaan kiosk KWSP. Ini adalah merujuk kepada kajian yang menunukkan bahawa penggunaan kios layan diri oleh KWSP mungkin dapat mencapai tahap kepuasan yang serupa, seperti yang dilaporkan dalam kajian mengenai restoran makanan segera.

Menurut kajian yang diterbitkan dalam Journal of Hospitality and Tourism Technology oleh Noradzhar Baba, Mohd Hafiz Hanafiah, Aslinda Mohd Shahril, dan Muhammad Izzat Zulkifly, teknologi kios layan diri di restoran makanan segera di Malaysia diterima dengan baik oleh pelanggan semasa pandemik COVID-19.

Kajian ini yang diterbitkan pada 17 Februari 2023 mendapati bahawa faktor-faktor seperti kemudahan akses, kecepatan perkhidmatan, dan antaramuka mesra pengguna menyumbang kepada tahap kepuasan yang tinggi di kalangan pelanggan.

Dalam kajian ini, sebanyak 78% daripada responden menyatakan mereka berpuas hati dengan kemudahan dan perkhidmatan yang disediakan di kios tersebut. Kajian ini menggunakan metodologi kuantitatif dengan mengumpul 430 respons secara dalam talian.

Penemuan ini menunjukkan bahawa teknologi kios layan diri yang mudah diakses, pantas, dan mesra pengguna berpotensi untuk meningkatkan tahap kepuasan pelanggan, dan ini mungkin relevan juga dalam konteks perkhidmatan KWSP.

Macam Mana Cara untuk Pergi ke Lokasi Kiosk KWSP Terdekat?

Menggunakan Maklumat Cawangan daripada Laman Web Rasmi KWSP

Untuk mencari lokasi kiosk KWSP terdekat, anda boleh melayari laman web KWSP. Pada halaman tersebut, anda perlu memasukkan negeri anda dan memilih “Self-Service Terminal” sebagai jenis kiosk. Setelah itu, lokasi-lokasi kiosk yang berdekatan akan dipaparkan secara automatik.

Ini memudahkan anda mencari kiosk terdekat untuk melakukan pelbagai urusan KWSP seperti login KWSP di cawangan, pendaftaran i-Akaun, cetak penyata, aktivasi TAC, dan lain-lain perkhidmatan.

Menggunakan Aplikasi Waze

Jika anda tidak biasa dengan laluan ke lokasi kiosk KWSP yang ingin dikunjungi, anda boleh menggunakan aplikasi navigasi seperti Waze untuk mendapatkan panduan arah yang tepat. Muat turun aplikasi Waze di telefon pintar anda, kemudian buka aplikasi tersebut dan masukkan alamat atau nama lokasi kiosk KWSP yang dituju dalam kotak carian.

Setelah lokasi dikenal pasti, tekan butang “Go Now” untuk memulakan navigasi. Waze akan memberikan arahan langkah demi langkah, termasuk jarak, anggaran masa ketibaan, dan amaran tentang keadaan lalu lintas atau halangan di sepanjang laluan.

Menggunakan Google

Anda juga boleh menggunakan enjin carian Google untuk mencari lokasi kiosk KWSP yang berdekatan dengan kedudukan semasa anda. Taip frasa seperti “Kiosk KWSP Near Me” atau “EPF Kiosk Near Me” dalam kotak carian Google.

Enjin carian akan memaparkan hasil carian yang berkaitan, termasuk peta interaktif yang menunjukkan lokasi kiosk KWSP yang berhampiran. Anda juga boleh mengklik pada setiap hasil carian untuk mendapatkan maklumat terperinci seperti alamat, nombor telefon, waktu operasi, dan ulasan pengguna mengenai kiosk tersebut.

Sebelum memulakan perjalanan, adalah dinasihatkan untuk menghubungi kiosk yang ingin dikunjungi terlebih dahulu untuk mengesahkan waktu operasi dan ketersediaan perkhidmatan yang diperlukan, terutamanya jika anda merancang untuk melawat pada hujung minggu atau cuti umum.

Bagaimana Cara Menggunakan Mesin Kiosk KWSP?

Penggunaan kiosk KWSP adalah satu proses yang mudah dan ringkas. Sebelum menggunakan mesin kiosk KWSP, pastikan anda membawa kad pengenalan (IC) anda kerana ia diperlukan untuk pengesahan identiti.

Berikut adalah langkah-langkah terperinci untuk menggunakan kiosk KWSP:

 1. Sentuh skrin kiosk untuk memulakan transaksi. Anda akan diminta untuk memilih bahasa yang diingini, sama ada Bahasa Melayu atau Bahasa Inggeris. Pilih bahasa yang anda selesa untuk meneruskan.
 2. Selepas memilih bahasa, sistem kiosk akan meminta anda untuk meletakkan IC anda di tempat yang disediakan pada bahagian sebelah kiri mesin. Pastikan IC diletakkan dengan betul dan dapat dibaca oleh mesin.
 3. Seterusnya, anda akan diminta untuk meletakkan ibu jari kanan anda pada pengimbas cap jari yang disediakan. Ini adalah langkah pengesahan biometrik untuk memastikan identiti anda sepadan dengan IC yang digunakan.
 4. Setelah pengesahan identiti berjaya, anda akan diberikan pilihan untuk memilih jenis perkhidmatan yang ingin dilakukan. Pilihan utama termasuk mengaktifkan i-Akaun KWSP (portal dalam talian KWSP) atau mencetak penyata akaun KWSP.
 5. Jika tujuan anda adalah untuk mencetak penyata, pilih opsyen ‘Cetak Penyata’ pada skrin. Kiosk akan mula memproses permintaan anda dan menyediakan penyata untuk dicetak.
 6. Tunggu sebentar sehingga mesin selesai mencetak penyata anda. Penyata akan keluar pada dulang atau ruangan output yang disediakan, biasanya di bahagian bawah mesin kiosk.
 7. Selepas mengambil penyata anda, jangan lupa untuk mengambil semula IC anda dari tempat yang disediakan. Ini penting untuk mengelakkan IC anda tertinggal atau disalahgunakan oleh orang lain.

Apakah Perkhidmatan yang Disediakan di Kiosk KWSP?

Antara perkhidmatan yang disediakan di kiosk KWSP termasuklah semakan baki akaun, kemaskini maklumat peribadi, permohonan dan cetakan penyata akaun. Ahli KWSP boleh mengakses perkhidmatan ini dengan menggunakan MyKad. Kiosk-kiosk ini dilengkapi dengan skrin sentuh dan papan kekunci untuk memudahkan navigasi dan input data.

Selain itu, kiosk KWSP juga menyediakan perkhidmatan dalam pelbagai bahasa, termasuk Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris. Ini membolehkan ahli KWSP dari pelbagai latar belakang dan kumpulan etnik untuk menggunakan perkhidmatan dengan selesa dan yakin.

Selain daripada mencetak penyata, kiosk KWSP juga menawarkan pelbagai fungsi utama yang lain untuk kemudahan ahli. Antaranya termasuk:

 1. Anda boleh mengemaskini nombor telefon KWSP anda untuk menerima TAC, yang diperlukan untuk mengesahkan transaksi dalam talian yang melibatkan akaun KWSP anda.
 2. Jika anda belum mempunyai akaun dalam talian KWSP, anda boleh mendaftar untuk i-Akaun terus melalui kiosk. Ini akan membolehkan anda mengakses pelbagai perkhidmatan KWSP secara dalam talian, seperti menyemak baki akaun, mengemukakan permohonan pengeluaran, dan mengemaskini profil peribadi.
 3. Anda juga boleh menyemak maklumat profil peribadi anda, seperti alamat surat-menyurat, nombor telefon, dan alamat e-mel, melalui kiosk KWSP. Jika perlu, anda boleh mengemaskini maklumat tersebut untuk memastikan KWSP mempunyai butiran terkini anda.

Kesimpulan

Kewujudan kiosk KWSP di pelbagai lokasi strategik di seluruh Malaysia telah memberikan manfaat yang besar kepada ahli-ahli KWSP dalam mengakses perkhidmatan dan menguruskan simpanan persaraan mereka.

Dengan pelbagai usaha penambahbaikan dan inovasi yang dilaksanakan oleh KWSP, perkhidmatan kiosk ini dijangka akan terus memainkan peranan penting dalam memenuhi keperluan dan jangkaan ahli KWSP pada masa hadapan.

Senarai Lokasi Mesin Kiosk KWSP 2024 (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dan Stracke

Last Updated:

Views: 6102

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dan Stracke

Birthday: 1992-08-25

Address: 2253 Brown Springs, East Alla, OH 38634-0309

Phone: +398735162064

Job: Investor Government Associate

Hobby: Shopping, LARPing, Scrapbooking, Surfing, Slacklining, Dance, Glassblowing

Introduction: My name is Dan Stracke, I am a homely, gleaming, glamorous, inquisitive, homely, gorgeous, light person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.